Proč se rozhodnout pro brikety?

02.02.2019

Co je briketa?

V posledních letech se velice populárni stalo topení briketami. Brikety sú výsledkem lisování drevěných  zbytků (pilin)  z jehličnatých a listnatých stromů pod vysokým tlakem  do různého tvaru například ve tvaru kostky či válce. Brikety mohou být z míchaného dřeva nebo čisté. Nesmějí obsahovat kůru, protože to pak může snižovat výhřevnost. Výjimkou jsou jen noční brikety, které jsou vyrobeny z čisté kůry a mají za úkol temperovat objekt  během noci.

 

Buková briketa

Kvalitní buková briketa

Válcová briketa

Válcové brikety z míchaného dreva

Noční kůrová briketa

Noční kůrová briketa

 

Výhody briket

Mají mnohem nižší obsah vlhkosti než dřevo, a proto vykazují mnohem vyšší výhřevnost než tradiční dřevo. Pokud spálíme briketu, v našem krbu bude teplo mnohem déle než při spalování běžného dřeva - to vše díky silné kompresi. Briketa je ekologická a neovlivňuje přirozený ekosystém - jde o zpracovanou formu dřevěného odpadu. Nejsou škodlivé pro životní prostředí a zdraví, protože neobsahují škodlivé látky.
  Všechny druhy briket jsou vhodní pro krby a krbové kamna, kachlové pece ale i pro kotle centrálního vytápění na pevné paliva.

 

Paleta briket

Skladování briket

Skladování briket je taktéž jednou z výhod briket - je totiž velice snadné. Každý obal je pevně uzavřen a chrání před vlhkostí.Briketa by však měla být uložena na paletě, aby nedošlo ke kontaktu brikety se zemí a nedošlo tak k navlhnutí. Po vhodném přikrytí takové palety je možnost skladování i venku

Další výhodou tak zabalené brikety je schopnost udržovat čistotu v místnosti.

 

Užívání briket

Briketa je velmi výhřevné palivo, ale určitě na začátku třeba sledovat hoření abychom zajistili správný přísun vzduchu a dosáhly tak efektivnosti.Pokud to nezaisíme, stane se že briketa rychleji shoří a výhřevnost bude nízká.

www.ekoplam.sk
Kamna na pelety
a tuhá paliva