Zaměřeno na energie - jak ušetřit za topení

14.09.2021

Víte, kolik financí zabírají platby za energie ve vašem rodinném rozpočtu? Pokud si to spočítáte, budete velmi překvapeni, jak vysoká částka to je. Poradíme vám, jak ušetřit za topení, a to i v době, kdy dochází k neustálému zvyšování částek za topení.

Chytrý způsob topení

V době stoupajících cen za energie, je ideální doba na to začít řešit i jiné vhodné způsoby, jak topit. Zapomeňte na klasické elektrické nebo plynové topení a dejte přednost topení v krbu. Pokud nemáte kde získat dřevo nebo si nedovedete představit, kam jej uložit a jak s ním manipulovat, vsaďte na dřevěné brikety a pelety.

Další tipy, jak ušetřit za topení

  • Vyzkoušejte alternativní způsoby vytápění
  • Větrejte nárazově jen na pár minut, víckrát denně
  • Dodržujte nižší teplotu v ložnici, na chodbě a v technických místnostech
  • Topte dřevěnými briketami s vysokou výhřevností

Zaměřeno na brikety

Velkou výhodou dřevěných briket je jejich skladnost, jednoduchá manipulace a vysoká výhřevnost. Briketami dokáže zatopit každý. Před topnou sezónou si nechte zkontrolovat krb a komín a nic vám nebrání topit krbem po celou zimu. Dřevěné bukové brikety se hodí nejen pro krby a krbová kamna, ale jednoduše jimi zatopíte i na sporácích a kachlových pecích. Pokud máte kotel centrálního vytápění na pevná paliva, oceníte možnost topit právě briketami.

Jak topit efektivně

Naplánujte si období, kdy začnete topit. Pokud začnete topit a svůj dům vyhřejete, neměli byste už topnou sezónu přerušit. Rozhodně nenechávejte dům vychladnout, ani když odjíždíte například na víkend. Před plánovaným odjezdem zatopte a užijte si ještě příjemné teplo a domácí pohodu. Po návratu opět dům vyhřejte. V případě topení briketami vždy zaplňujte ohniště přibližně do poloviny, protože dřevěné brikety zvětší svůj objem.

Myslete na ekologii

Mezi další výhody, které s sebou přináší topení pomocí briket a pelet je šetrnost k přírodě. Jedná se o ekologické vytápění, protože veškeré tyto topiva jsou vyrobeny lisováním čistých a suchých pilin. Na výrobu dřevěných briket se nepoužívají chemické přísady ani lepidla. Neobsahují dehet a mají nízkou popelnatost. Oceníte také to, že nezanáší komín a dosahují účinností až 90 %.

www.ekoplam.sk
Kamna na pelety
a tuhá paliva