Pelety

02.05.2019

Co jsou to pelety?

Pelety jsou malé válečky o průměru 6, 8 nebo 10 mm a délkou od 20 do 40 mm. Vyrábějí se z pilin dřevního odpadu. Proces lisování dřevěné suroviny se nazývá peletizace. Pelety se vyrábějí z čistých pilin a bez přidávání chemických látek. Jediným pojivem zde působí lignin, který je obsažen v samotném dřevě. Při vysokých teplotách způsobených vlivem tření se lignin změn na tenký plastický film. Dřevní surovina je přírodní čistý materiál, který není zatížen škodlivými látkami - to znamená, že neobsahuje žádné přípravky na ochranu dřeva jako jsou laky, nátěry či syntetické tmely.

Peletizáciou tak vznikl nový druh ekologického paliva, který se vyznačuje vysokou energetickou hodnotou a dobrou kvalitou spalování. Velkou výhodu topení peletami hraje i samotná manipulace - především při dopravě k zásobníku a požadovaným kontinuálním dávkováním k hořáku nebo do horeniska.

Nejlepší vlastnosti poskytují pelety třídy A1. Ty mají vysokou výhřevnost, jsou mimořádně suché a dosahují nízký obsah popela. Nejvyšší kvalita pelet se označuje certifikátem EN plus A1. Takto certifikovaní výrobci podléhají pravidelným auditem výroby a přísné kontrole. Kontroloři pravidelně dohlížejí na kvalitu peletek podle předepsaných parametrů. Zákazníci tak mají jistotu, že pelety s certifikátem EN plus A1 mají mechanickou odolnost, deklarovanou výhřevnost, rozměr, popolnatost a další požadované vlastnosti.

Pelety třídy A2 mají nižší obsah energie a vyšší podíl popela.

Pelety

Kvalitní peletky

 

Využívání pelet

Využívání pelet na výrobu tepelné energie spalováním je dnes z ekonomického hlediska výhodné už nejen v centrálních kotelnách, ale i v individuálních kotlích rodinných domov. Pelety lze použít do všech peletovacích kotlů a krbů, případně i jako podestýlka pro domácí zvířata. Pro pohodlnější manipulaci jsou peletky baleny do perforovaných PE obalů. Hmotnost jednoho balení je 15 kg. Pokud jsou peletky uloženy na paletě a dostatečně přikryté, lze je skladovat i venku.

 

Je důležitý odstín?

Barva dřevěných peletek ve velké míře závisí na výrobního procesu - sušení piliny. Peletky tmavšího odstínu tedy nemusí znamenat, že jsou s příměsí kůry. Světlé pelety jsou žádanější snad pouze z optického hlediska. Na spalování nemá barva zásadní vliv.

Pelety třídy A1
Dřevěné peletky

Štyři odstíny peletek triedy A1

www.ekoplam.sk
Kamna na pelety
a tuhá paliva